AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da sastanak u Berlinu može biti dobar, ali se ne može očekivati da ima istorijski karakter.

- Sastanak u Berlinu je prilika da se otvoreno porazgovara. Ne može očekuvati da će biti istorijskog karaktera, ali može da bude dobar ako se natera Priština da povuče neke svoje stavove – rekao je Dačić gostujući u Novom jutru.

Prema njegovim rečima, sanašnji sastanak u Berlinu će pre svega biti kombinacija pritisaka i priprema pred evropske izvore, da se pokaže važnost Pariza i Berlina i da se pokaže određena ljutnja na Brisel.

- Ovaj sastanak je sazvan bez ikakvih konsultacija. EU nije bila obaveštena – napomenuo je Dačić i dodao da je osnovna ideja ovog skupa da se nasatavi dijalog.

- Međutim, pod kojim uslovima će biti nastavljen velika je nepoznanica jer svakoga dana imate različite zahteve iz Prištine. Srbija nikada nije osporavala potrebu da se taj dijalog vodi. Vučić je rekao da će biti dijalog nastavljen ako se ukinu takse. Sada dolazi do relativizacije – šta ćete vi da učinite da bi oni ukinuli takse – naveo je Dačić.

Objašnjava da to podrazumeva da Srbija treba da pusti takozvano nezavisno Kosovo da bude članica neke međunarodne organizacije i da prestane da lobiramo za povlačenje priznanje Kosova, a pri tom Priština nikada ne kaže da će i oni da prestanu.

Šef srpske diplomatije ističe da ako se podvuče crta, ne može se ne reći da je glavna kočnica za dijalog Beoigrada i Prištine, bila Priština, kao i nesprovođenje onoga što je potpisano, uvođenje raznih drugih skandaloznih odluka - formiranje vojske, takse, hapšenje Marka Đurića...

Foto: TV Pink Printscreen

- Teško se danas mogu očekivati spektakularni proboji ukoliko se ne izvrše pritisci na Prištinu da mora da ukine takse. Od današnjeg sastanka se ne može očekivati da bude istorijski, ali može biti i dobar ako se natera Priština da ukine takse. Imajući u vidu učesnike, teško je to očekivati - rekao je Dačić

Ističe da će na Srbiju sigurno biti pritisaka i dodaje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije neko ko će podleći pritiscima i to pogotovu ako je nesto protiv naših interesa.

- Nema šanse da će bilo ko iz ove vlasti na pritiske protiv naših interesa pristati - kaže šef srpske diplomatije.

Kako je rekao, sastanak je i način da se pokaže nezadovoljstvo prema Federiki Mogerini koja je, kako kaže, imala dosta tešku ulogu u vođenju briselskog procesa, a to je da koordinira ovaj proces i da istovremeno tera sve učesnike da budu disciplinovani u sprovođenju svega dogovorenog.

Najavljeni dvojni suverenitet i priča o tome nije nova, to su Amerikanci spominjali još u vreme Borisa Tadića, dodao je on.

Dačić je objasnio da bi to funkcionisalo na taj način da Kosovo bude nezavisna država, sa određenom autonomijom za sever, sa mogućnošću da se na severu primenjuju srpski zakoni i istakao da to ne postoji nigde na svetu.

- Čak je i Nemačka imala određene ideje da se posle nekoliko godina omogući referendum. Ta ideja nije realna, jer nigde ne postoji na svetu i Srbija svakako neće učestvovati u eksperimentima - rekao je Dačić.

#Ivica Dačić

'